вторник, 8 май 2018 г.

Есе за здравето (VI в клас)

Есе за здравето

Духът и здравето са две взаимосвързани необходимости за човешкото здраве. Когато имаме здрава силен дух, и силна воля да преодоляваме трудностите в живота, тогава ще изградим едно силно физически и устойчиво психически тяло. За да се случи това, не трябва да се поддаваме на негативните емоции. Трябва да живеем в хармония със себе си и околните, в спокойна обстановка и добронамереност. На всеки се случва да се изправи пред различни изпитания, защото капаните на живота са неизброими. Те трябва да се преодоляват, да не падаме духом и да се борим, защото само така ще станем по-силни и волеви. Отчаянието е болест, която разяжда отвътре.
Само с изграден силен дух и воля можем да устоим на съблазъните в живота и да не се поддаваме на пагубното и разрушително действие на алкохола, тютюнопушенето и наркотиците. Основен фактор за духа и здравето на младия човек е двигателната активност, да спортува активно и да избягва обездвижването, защото то прави човека мързелив и с наднормено тегло. Освен това спорта изгражда характера и приучава на дисциплина, организираност и работа в екип.
Гаранция за добро здраве е здравословния начин на живот, като редуваме умствен с физически труд и почивка. А храната да е богата на белтъци, витамини и минерални вещества. Човек живее в сложна среда с множество дразнители. За да се разтоварим през почивните дни няма нищо по-хубаво от разходки и излети в нашите красиви планини, да подишаме чист въздух, да се насладим на природните красоти. Само така духът и тялото ни ще бъдат в хармония.

Автор: Георги Димитров, VI в клас