вторник, 19 юни 2018 г.

Двоен успех при приключване на проекта „Посланици на здравето“

На 19.06.2018 г. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ - София се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Десетото издание на конкурса-проект премина при небивал интерес. Допуснатите за участие проекти бяха 102, а общия брой на участниците – 5 500.

Със „Специалната награда за забележително и оригинално изпълнение“ организаторът на конкурса - Министерство на здравеопазването отличи проекта "Аз живея здравословно" на Второ ОУ „Петко Р. Славейков“ - Стара Загора. Статуетка и грамота бяха връчени лично от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Същият проект беше удостоен и със Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в Република България, което ще осигури екскурзия за ученици на II ОУ до Европейската комисия в гр. София.


Събитието уважиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и Леда Шиякова - съветник в Представителството на ЕК за България.

Целта на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ е да поощри здравословния начин на живот и да информира за вредите от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене и липсата на физическа активност.

Инициативата насърчава творчеството и самодейността на децата от I до XII клас от цялата страна. По проект „Посланици на здравето” са проведени 12 000 дебата и дискусии, 7500 спортни прояви и 4500 туристически походи. Бяха почистени над 3 500 замърсени района в цялата страна и разработени 85 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот.