вторник, 24 април 2018 г.

Есета (VI клас)

Здрав дух в здраво тяло


Имало едно време едно момче на име Иван. Той бил подиграван от своите съученици, че е закръглен. Момчето чувствало болка както от обидите, така и от ниските си оценки по математика.
Всеки ден, когато се прибирал от училище, Иван се гледал в огледалото и  мразел тялото си, а когато погледнел бележника си, мразел и оценките.
Една събота обаче променила живота му. Иван бил любител колоездач. Когато телефонът звъннал, се обадил треньор на велосипедисти  и му казал, че е приет в отбора по колоездене, ако иска да тренира. Иван се почесал,  учудил се дали това е истина и как са го избрали, без да се е кандидатирал.След едноминутно мълчание той се осеферил и се съгласил.
На следващия ден Иван бил в много добро настроение  и с приповдигнат дух, защото днес била първата му тренировка.
След тази тренировка  той се почувствал много зареден с енергия. Амбицирал се, започнал да проучва кои са здравословните храни. Започнал да се храни с полезни храни, поискал съвети от учителя си. Тренирал много усилено и с голямо желание. Ето че и резултатите не закъснели.
След един месец Иван вече се хранел здравословно и спортувал. Когато се погледнел в огледалото, той се харесвал, независимо какво казвали другите. Имал здрав дух и здраво тяло и се чувствал добре в кожата си.

Денис Тонев
VІ "в" клас
ІІ ОУ „П. Р. Славейков” град Стара Загора



Здрав дух в здраво тяло

Mens sana in corpore sano – древната латинска сентенция, която отчасти дава отговор на въпроса: „Какво хората трябва да желаят да получат от живота?“
И днес фразата „здрав дух в здраво тяло“ е жива и достига до нас по различни пътища и под разнообразни форми. Една от тях е източното бойно изкуство таекун-до, създадено преди сто години от корейския генерал Чой Хонг Хи. Физическо крехкото и болнаво момче се превръща в уважаван генерал, благодарение на здравия си дух и непоколебимост. Спортът му помага не само да закали тялото си, но и да преодолее трудностите в живота си.
Освен върху теория на силата, таекуон-до се гради и върху принципите за учтивост, почтеност, постоянство, самоконтрол и непоколебим дух.
Китайският философ Лао Дзъ е казал: „Силният е този, който умее да побеждава себе си.“ А една от тайните на майсторите на таекун-до гласи „Упорито преодолявай всички трудности.“ Според древна източна философия този, който не е упорит на младини, рядко постига успех на старини.
От тибетските монашески школи и будистките манастири мистериозните вярвания за „здравия дух в здраво тяло“ се пренасят в съвременните лаборатории, където учени доказват в свои научни изследвания, че връзка между физическата активност, мускулната сила и бързия ум действително съществува.
Физическото здраве е отражение на психическата стабилност.
А паднеш ли духом, ти си загубил състезанието!

Жани Янев,
VI "в" клас,
ІІ ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора



Здравето не се купува

Здравето е безценен дар, който няма цена. Дори и да си най- богатият човек на света, ако не си здрав, си най- бедният. Здравето е нещо, което или го имаш, или го нямаш. Някои хора са болни от неизлечими болести и докато ние си мечтаем за нов телефон или компютър, те се надяват някой ден да оздравеят. Ние не ценим това, което имаме. Сещаме се за него чак когато го изгубим. Хората са казали: „ Бъди благодарен и на малкото, което имаш, защото някои и това нямат“. Човек трябва да направи всичко по силите си, за да бъде здрав. Ако не си здрав, няма да си нито щастлив, нито доволен от това, което си направил.
Най-ценното богатство, което човек може да има, е здравето. Никой не може да си го купи. Благодарение на развитите технологии има лек за почти всички болести, но все пак си остават и такива с неоткрито лечение. Има много хора, болни от такива болести, но никой не се е заинтересовал за тях. Трябва да направим всичко възможно, за да им помогнем да оздравеят. Човек не бива да се отказва пред нищо. Преди да се откаже от каквото и да е било, трябва да си помисли за тези хора, които постоянно се борят с живота и не се отказват. Борбата за живот не е никак лесна задача, пред която всеки може да се изправи. Замислете се пред какво се изправят те всеки ден, за да оцелеят, а ние не ценим това, което имаме.
Бъдете благодарни за всичко, което имате и го ценете, докато е време. Не си мислете, че това да си здрав, е нещо малко, защото за някои здравето е само една мечта. Нека всички помислим какво можем да направим, за да сме здрави и да се постараем да го направим. Дали ще спортуваме, или пък ще се храним по- здравословно отколкото досега, ние си решаваме, но нека да се постараем да направим нещо пълноценно за самите нас.

Антоанета Енчева
VІ "в" клас
ІІ ОУ „П. Р. Славейков”, град Стара Загора