четвъртък, 26 април 2018 г.

Есета на тема "Здравето не се купува" (VI г клас)

ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/есе/

В днешното комерсиално време повечето хора говорят само за пари и смятат, че с тях могат да си купят дори и здраве. Но една случка от преди две седмици ме убеди, че здравето с пари не може да се купи.
Тогава докато бях болна, наистина оцених какво е здравето за мен. Исках само отново да съм добре, нищо друго. Замислих се, че здравите деца искат най-новия модел смартфон или пък маркови дрехи, обувки и какво ли не друго. Стоях с температура в леглото , не можех да стана. А съучениците как се забавляват в любимия ми час – физическо възпитание и спорт! Мислех си, че всички онези „готини“ неща, които исках в момента от някой магазин нямаха значение. Искаше ми се да скачам, да бягам, като всички други здрави деца.
И за да не стигам отново до момента с хапчетата, реших сама да помогна на себе си. Ще ходя по-редовно на тренировки, ще ям по-здравословна храна. Когато излизаме с приятели ще бягаме. Пък и нали древните римляни са казали „Здрав дух в здраво тяло“. 
Иска ми се да помогна на повече хора да разберат, че здравето не е продукт, който можеш да купиш от лъскавите рафтове в луксозните магазини. Ако всеки ден правим по нещо малко, но постоянно, ще сме дали най-доброто на себе си!

Дея Минчева, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора


ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/есе/

Какво е за нас здравето? И замисляме ли се наистина каква е неговата цена? Бихме ли могло да си го купим, ако разполагаме с много пари? Стара мъдрост припомня, че оценяваме нещо едва когато го изгубим.
Какво означава да си купиш нещо? Човек може да си купи много неща на този свят. Някои от тях са достижими и реални. За някои ти трябват много пари, за други -  не толкова. Това, което ги обединява е, че са материални. Въпрос на време и желание е да ги имаш. Понякога човек мечтае дълго да се сдобие с нещо, но накрая го постига… и е щастлив.
За разлика от тези практически постижими неща има и такива, които не могат да се купят дори с цената на цялото богатство по света. За тях казваме, че са безценни. Такова богатство е здравето.
Колко жестока е болестта! Тя поваля човека и той се усеща слаб, безпомощен и ненужен. Тя е нелепост, която обаче, ако не ни сполети, не разбираме цената на здравето. трябва да има нещастие, за да усетим радостта от щастието, колкото това да е абсурдно. Трябва да има слабост, за да почувстваме мощта на силата.
Питам се какво е здравето? Дали е онова безгрижно тичане на малкото дете с розови бузки или играта на криеница с приятели. Или може би са миговете, когато притихваме докосвайки се до красотата или потъваме в блаженство съзерцавайки полета на птиците. В тези моменти благодарим, че сме живи.
Според мен ние сме щастливи, когато можем да си купим нещо отдавна желано. Но колко сме богати, когато сме здрави и можем да изкачваме върхове. В такива моменти имаме чувството, че можем да покорим света. И тогава осъзнаваме, че истински ценни не са вещите и предметите, а състоянието на духа и тялото ни. Животът и здравето са най-големите блага. Честит е този, който ги притежава и им се радва. И двойно по-щастлив е този, който ги пази и знае, че трябва да се грижи за тях, за да се наслаждава дълго на живота.

Милена Петрова, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора


ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/есе/

Заради новите технологии по-малко деца излизат навън или спортуват.  По-голямата част от децата по цял ден са вкопчени в екраните на телефоните, телевизорите, таблетите и компютрите. По този начин децата и тийнейджърите стават с по-голямо наднормено тегло и са по-малко раздвижени.
важна роля за здравето са и храните. Сега храните са с повече мазнина и са предимно пържени. което също води до наднормено тегло. Това което ядем и правим е изключително важно за здравето ни. Здрав дух, здраво тяло. Човек е това, което яде.

Ануша Таня Божедара Ван Дер Маарел, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора


ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/есе/

Здравето е едно от най-ценните неща на света, защото то, както приятелството и любовта не се купува.
Здравето е важно за всички. Дори Георги Парцалев казва, че здравето е едно от най-скъпите му неща, защото не може да се купи. Аз лично мисля, че здравето е най-важно за хората след водата и въздуха.
Някои хора си мислят, че с пари човек може да притежава абсолютно всичко. Но те грешат. Единствено с пари се купуват материални неща, които обикновено не са дълготрайни, но здравето не е едно от тях.
Всички ние трябва да осъзнаем, че не парите, не материалните притежания, а здравето е най-важно.

Мартин Вълканов, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора



ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/есе/

Казват, че най-важните неща в живота не могат да бъдат купени с пари. Те са абсолютно прави. Кога човек е богат и щастлив? Отговорът според мен е, когато е здрав, тогава е спокоен и успешен. Думите с противоположно значение на здраве и богатство са болест и бедност.
Тъжната истина е, че когато човек има здравословен проблем и разполага с много пари, има много по-голяма вероятност да оздравее отколкото човек, който не разполага с такива финансови възможности. Но пък нито милионите, нито милиардите на някого могат да се сравнят с доброто здраве на който и да е човек на тази планета. защото то не може да бъде купено с пари.
Здравето е най-голямото богатство. Човек в своя живот минава през какви ли не етапи на развитие. За да живееш добре търсиш по-добра и високо платена работа, живееш на квартира и мечтаеш да вземеш кредит за закупуване на собствено жилище, хвалиш се с новата си кола, с новите дрехи, надпреварваш се кой пръв да почерпи, когато сме с приятели на заведение, ставаме рано, хващаме градски транспорт, който ни закарва до работа. На обяд хапваме нещо на крак или изобщо пропускаме обяда, вечер пак в този транспорт, който ни оставя на същата спирка, от където ни е взел, купуваме нещо от магазина, което да сготвим набързо в къщи, лягаме си като почти не сме намерили време да говорим с любимия човек и с децата. Сутринта ставаме и и ежедневието ни минава отново по същия начин. И така живеем ден за ден, забравяме, че в един момент тялото ни отказва да ни слуша, просто не ни се подчинява, вече е болно и безпомощно, пропуските в закуската, обяда и вечерята са си казали своето. Почваме да ходим по доктори, те ни изписват лекарства, които пием известно време, започваме да се оправяме, отново се чувстваме добре, но в един момент болките се завръщат по-силни от преди. Веднъж осъзнали, че губим борбата с ежедневието започваме да търсим начини да възвърнем предишните си сили и мощност, да се чувстваме свежи и усмихнати, да се радваме на всичко живо на около. тогава разбираме, че сме изгубили здравето си и търсим начини да го възстановим.
Здравето е най-големия ни дар. Трябва да се грижим за него. Нищо не е даденост в този живот, здравето ни е дадено да го ценим и да се грижим за него. Здравето за мен е начин на живот. Не го приемам като даденост, а постоянно се грижа за него. Не забравяйте да се грижите за своето тяло, да се храните здравословно, да спортувате и се преглеждате редовно.

Димитър Стоев, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора

ЗДРАВЕТО НЕ СЕ КУПУВА
/приказка/

На света имало един много богат и алчен човек. Той искал всичко за себе си и пукната пара не давал за другите. Един ден отишъл сам в гората сред природата. Стигнал до един храст на който имало лилави плодове. Алчният човек се заинтригувал и решил да опита загадъчния плод. Той се прибрал в палата, където живеел и не по-късно започнал да усеща пронизващи болки в корема. Разболял се тежко. Направил всичко, което може, само и само да бъде здрав, но без успех. Положението ставало все по-зле. дал колкото може повече пари за лечението си, но напразно. Тогава той разбрал, че здравето не се купува. Не след дълго издъхнал.

Виктория Маркова, VI г клас
Второ ОУ „П. Р. Славейков“
гр. Стара Загора